Møllebyen Litteraturfestival 2017

Appelsiniakomplekset

Appelsiniakomplekset er en novellesamling skrevet av Jan Freuchen og Sigurd Tenningen.

Boka foretar et dykk ned i den kunstneriske skapelsesakten. I første del novelle møter vi musikeren V. hvis musikk strekker seg ut i verdensrommet og omsider omslutter hele jordelivet. Andre novelle følger maleren Wilma Kuhn i hennes forsøk på å fiksere et uutgrunnelig motiv på vei mot likegyldighet og indifferens. Tredje novelle er et manifest for en arkitektur som vil unnslippe bygningshistoriens bestrebelser på å reise seg et minnesmerke like inn i himmelen.

Appelsiniakomplekset tar for seg vyer, fallgruver og muligheter rappet fra en bred og eklektisk kunsthistorie, og det på en leken og klok måte. Himmelstormere, flittige maur og appolinske demagoger finner sammen i en synestetisk cocktail av innfall og ekskurser.

 

«Motivet fortsatte å fylle himmelrommet utover natten og morgentimene. Ved middagstider neste dag var mantelen gjennomskåret av en dyp flenge; på oversiden skimtet man restene av et spraglet lag makrellskyer i ferd med å oppløse seg. Fra krypten steg det malmfulle drønn, noe som fortsatte gjennom tre hele døgn før V. gradvis gled over i mer kjente toner.»