Tori Wrånes

Tori Wrånes (f. 1978 i Kristiansand) bor og arbeider i Oslo, er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo. Wrånes arbeider med stemme og skulptur og er først og fremst basert i performance kunst.

Hennes arbeider har blant annet blitt vist på The Human Resources and The Night Gallery; Los Angeles, CA, USA, SXSW; Texas, USA, Den Frie Center of Contemporary Art; København, Denmark, Haninge Konsthall, Stockholm, Sweden, Künstlerhaus Bethanien; Berlin, Germany, TRAMA festival des Performatives; Porto, Portugal, Bergen Kunsthall; Bergen, Norway, Henie Onstad Kunstsenter; Høvik, Norway og Palais de la Découoverte; Paris, France.

–––––––

Jonny Halberg om Tori Wrånes bidrag under festivalen i 2011:

«Hva skal en si om Rambi? Alt som kan sies, for så vidt. Noe under femti mennesker beveger seg fra festivallokalet og videre opp i Møllebyen. Ved parkeringshuset øverst i Møllebyen fører Martin Sørhaug oss til høyre. Femti mennesker går inn i parkeringshuset, og ned. Inne i en lang og kald og mørk betonggang blir bedt om å stoppe. Det gjør vi. Et gult lys innerst inne i gangen blir tent. Det kommer fra venstre side. Trekkspilltoner høres. Ut av en dør kommer et fabelvesen. Det går bøyd, med klesfiller i lag over kroppen. Ansiktet er det umulig å se, bare masse svart hår. Ut fra skikkelsen stikker det noe som ser ut som to meterlange pinner. Skikkelsen vagger rundt, spiller på trekkspillet og begynner å synge. Det går en grøsning nedetter ryggen min. Jeg står ved siden av Marit Guldbrandsen. I det tårene står ut i øynene mine ser jeg at Marits tårer allerede har begynt å trille. Skikkelsen går opp og ned og synger som i en opera. Og tårene triller, triller.
På vei ut tørker Marit og jeg oss på kinnene.
– Det var helt fantastisk, sier jeg.
– Jeg har aldri hørt eller sett maken, sier Marit.
– Det var så rørende som noe kan bli, sier jeg.
– Umulig å forsvare seg mot. Fantastisk, sier Marit.
– Jeg har ikke ord, sier jeg.
– Nei, det finnes ikke ord, sier Marit.
– Nei, virkelig ikke, sier jeg.»

– Publisert på Den norske Forfatterforeningens nettside 30 november 2011.