Linda Boström Knausgård

Linda Boström Knausgård (f. 1972) er en svensk dikter, manusforfatter og radioprodusent, utdannet ved Dramatiska Instituten i Stockholm. Hun er bosatt i Glemmingebro på Österlen.

Boström Knausgård debuterte i 1998 med diktsamlingen Gör mig behaglig för såret (Wahlström & Widstrand), som ble tildelt Naganiida-prisen. Novellesamlingen Grand Mal er hennes første prosabok, og utkom i Sverige i 2011. Den ble oversatt til norsk av Monica Aasprong og utgitt på Oktober forlag i år. Boken fikk svært gode kritikker.

Bostrøm Knausgård har skrevet flere radiodokumentarer, blant annet for Sveriges Radio og NRK P2. Sistnevnte radiokanal sendte i år hennes radiodokumentar «Jag skulle kunna vara USA’s president»,  en dokumentar om å miste kontrollen over seg selv, om hvordan det er å havne i psykiatrien, og om hvordan man finner tilbake til livet. Hun har også skrevet kortfilmmanus, til «Hembesök» (1999), «Barnsäng» (2001), «Innesluten» (2004) og «Denna plötsliga lycka» (2010). Boström Knausgård er fast spaltist i det norske kvinnemagasinet KK.

 

Skrevet om Grand Mal:

«Det er et velgjørende alvor og en modenhet i disse novellene, som er en sjeldenhet i dagens litteratur.» (Turid Larsen, Dagsavisen)

«Mektige besvergelser … på sitt beste svært intense korttekster» (Ane Farsethås, Morgenbladet)

«Bokens inledning startar med ett järngrepp om mitt hjärta. Ja, jag kan inte uttrycka mig mindre överspänt, jag blir alldeles överrumplad, det är den bästa och mest gastkramande inledning jag har läst på åratal: här är moderskapets skräck och fasa i koncentrat, som en besvärjelse, och berättarrösten talar rakt till läsaren, till mig.» (Aase Berg, Expressen)

«…tekster som sitrer av liv, intensitet og intimitet … et litterært rom som ingen kan passere uberørt gjennom … gjennom hele samlingen er det en underliggende frykt, en følelse av at man hvilket øyeblikk som helst står i fare for å tråkke feil på den smale stien mellom idyll og sammenbrudd.» (Sindre Hovdenakk, VG)

 

Forfatterportrett: Arvida Byström