Sidsel Endresen

Som sanger, komponist, tekstforfatter og stemmekunstner, ruver Sidsel Endresen (f. 1952) både på den nasjonale og internasjonale scenen.

Endresens musikalske virke spenner over tre tiår. Stilmessig har hun kontinuerlig beveget seg i nye retninger, fra fusion og kammerjazz på 1980- og 90-tallet til improvisasjonsmusikk og «ny» musikk fra midten av 90-tallet fram til i dag. De siste 15 årene har hennes arbeid hovedsaklig vært konsentrert om den sjangerfrie improvisasjonsmusikken, og hun er i dag en av de viktigste stilskaperne og utøverne innen vokal improvisasjon. I utforskingen av sin egen stemme som instrument, har Endresen utfordret sangerens tradisjonelle rolle og funksjon, og utviklet et helt særegent uttrykk.

Endresen har samarbeidet med en mengde norske og utenlandske musikere og orkestre. Hun har komponert musikk til et titall danseforestillinger og teateroppsetninger, stått for flere større bestillingsverk, turnert utallige festivaler for jazz og samtidsmusikk, og vunnet en rekke priser. Bak seg har hun 16 plateutgivelser med egne prosjekter. To av dem, So I Write (EMC 1990) og Merriwinkle (Jazzland 2003), havnet på Morgenbladets kåring av norgeshistoriens 100 beste album i 2010.

 

Utvalgt diskografi

Jive Talking (1981, med Jon Eberson Group)
Cruisin’ (1981, med Lava)
So I Write (1990)
Nightsong (1995, med Bugge Wesseltoft)
Duplex Ride (1998, med Bugge Wesseltoft)
Undertow (2000)
Merriwinkle (2003, med Christian Wallumrød og Helge Sten)
Punkt – Live Remixed Vol. 1 (2008, med Jon Hassell)

 

 _____________

«Når du hører Sidsel Endresen, hører du stemmen. Ikke den kraftige, med de dramatiske faktene og den tunge autoriteten. Ikke den spake, med kokett bøyd hals ikledd store herreskjorter. Sidsel Endresens stemme kommer rett ut av verdenskroppen, og inn i lytterens kropp. Fra kropp til kropp.» Audun Vinger, i anledning Morgenbladets kåring av norgeshistoriens 100 beste album

«Å eie nok skaperkraft, energi, integritet og stahet til å bli sin egen sjanger, er de færreste artister forunt. Sidsel Endresen er en av dem. /…/ Solo, men med et vokalt uttrykksregister som et helt lydlaboratorium.» Terje Mosnes, Dagbladet

 

Foto: cf-wesenberg@foto.no