Qaradakis hjemmeside

Om filmprosjektet Salte kyssKunstforum

shwan

Shwan Dler Qaradaki

«Bak hvert bilde er det en historie. For meg finnes det en interessant balansegang mellom de ulike sporene og minnene som historier og bilder kan etterlate seg hos mennesker. Hva skjer når vi her i Europa stadig blir bombardert med bilder fra krig og uroligheter? Hvordan blir krigsbildene fra andre verdensdeler tolket hos oss her i Vesten, og hvordan lar andre verdensdeler seg inspirere og provosere av Vestens demokrati og ytringsfrihet?»

Shwan Dler Qaradaki (født 1977 i Suleimani, Irak) er en norsk billedkunstner som jobber med tegning, maleri, foto, installasjon og video. Han kom til Norge som politisk flyktning i 1999. I kunsten sin problematiserer han identiteter i en multietnisk og multikulturell verden, og berører stadig vekk spenningsfeltet mellom tradisjoner, muligheter, brudd og fordommer.

Qaradaki begynte å studere ved Kunstakademiet Sulaimani i Irak (Kurdistan) i 1991, og fortsatte ved Kunsthøgskolen i Oslo der han fullførte en mastergrad i 2009. Siden da har han hatt flere separatutstillinger i Norge, turnéer med Den kulturelle skolesekken, samt gruppeutstillinger i inn- og utland. Qaradaki er også blitt kjøpt inn av en rekke offentlige institusjoner, deriblant Oslo kommune, Buskerud og Fundacion Pablo Atchugarry. I 2013 fikk han Oslo bys kulturpris. Hans prosjekt under årets festival er produsert av Kulturbyrådet Mesén. På veggen i festivalrommet på House Of Foundation henger verket Be Patient permanent. Verket er basert på et brev fra Utlendingsdirektoratet med avslag på søknad om oppholdstillatelse, som Qaradaki fikk etter å ha bodd i Norge i ti år.