Forfatterside hos Oktober

Kort intervju i Klassekampen

Uten navn

Ingvild Burkey

Merkelig nok er jeg håpefull på Europas vegne. Det ligner ikke meg. Men så ligner heller ikke Europa lenger seg selv. Hvis jeg skal sammenligne dette håpet med noe, må det bli med følelsen det gir meg å se ugress skyve seg tålmodig ut gjennom smuldrende asfalt, unge trær som vokser seg inn i og gjennom nettinggjerder. Et kanskje ubegrunnet håp, men det kommer an på tidshorisonten. «Green grass will cover your cities.»

Ingvild Burkey (født 1967 i Oslo) debuterte i 1994 med diktsamlingen Torden i søvne, og har siden skrevet poesi, kortprosa og en roman.

Boka Intervju med den hjemvendte helten (2002) henter sitt materiale fra Burkeys periode som menneskerettsobservatør for OSSE i Bosnia, fra 1997 til 2000. Diktsamlingen Den mest tenkelige av alle verdener sirkler rundt barndom, tid og væren, og ble nominert til Brageprisen for 2008. Burkey studerte statsvitenskap og antropologi ved Yale University i USA, og har drevet arbeid innen menneskerettigheter og valg bl.a. i Uganda, Tanzania, Sør-Afrika, Rwanda og Zimbabwe. I siste halvdel av 1990-tallet var hun medredaktør i Vagant. Hun er nå ansatt som rådgiver ved Norsk senter for menneskerettigheter med særlig fokus på Ukraina, og jobber også som tolk og oversetter.