Leine på Litteratursiden.dk

Intervju i Information

Forfatter_Kim_Leine_931283a

Kim Leine

«Jeg foretrekker å se på verden med det kalde øyet. Det har alltid vært min livsstrategi. Nå har det blitt min litterære strategi også. Når jeg beskriver ubehagelige ting, som ydmykelse, død og vold og krig, og gjør det med vekt på presisjon og nyansering av detaljen, men uten å involvere meg følelsesmessig – kort sagt med det kalde øyet – så føles det som en seier over alt det ubehagelige. Jo mer ubehagelig, jo større er altså seieren .»

Kim Leine (født 1961 i Seljord) kom til Danmark som 17-åring, utdannet seg etter hvert til sykepleier, og reiste til Grønland hvor han jobbet og bodde i 15 år.

Etter å ha vendt hjem til Danmark, debuterte han i 2004 med Kalak, en erindringsroman som bl.a. utspiller seg i den tidligere danske øykolonien. Siden har han blitt etablert og anerkjent for sine hardkokte og usminkede historier, om mennesker som gjennomlever tøffe skjebner, preget av rastløshet og misbruk. Leine gir oss fascinerende bilder av det både beinharde og forføreriske livet i Grønland. Romanen Valdemarsdag (2008) foregår dog utelukkende i Danmark og handler om et mord begått av forfatterens farfar i 1938 i København. I 2012 fikk han et gjennombrudd med Profetene i Evighetsfjorden, som året etter skaffet ham Nordisk Råds Litteraturpris.