Agnar Lirhus

978x409

Agnar Lirhus (f. 1978) er en forfatter og musiker fra Moss.

Lirhus er utdannet ved forfatterstudiet i Bø og i klassisk gitar ved Norges Musikkhøgskole, og han var tidligere bassist i bandet Superfamily. Han debuterte på Oktober forlag høsten 2005 med romanen Skogen er grønn, som ble nominert til P2-lytternes romanpris samme høst og senere oversatt til svensk. I 2006 utkom romanen Til øya, i 2009 Mount Tupelo og i 2010 Affektlære – alle til gode kritikker. Den lille boken Oss – en bok om Moss – kom ut på H/o/F Forlag i 2011. Samme år mottok Lirhus Bokhandelens forfatterstipend på 60.000 kroner. I år er han aktuell med Historien om oss, en roman om en ung journalist som i møte med invasjonen i Afghanistan ikke makter å holde seg til avisens krav om objektivitet og nøkternhet. Han sier opp jobben, og med sin gravide kjæreste flytter han til hjembyen Moss for å bli vaktsjef i lokalavisen. Gjennom granskningen av sin egen familiehistorie, finner han der en annen og uventet inngang til historien om Norge, om krigene og om seg selv. Samtidig blir han selv far for første gang. Hva skjer med framtidsoppfatningen når en ung mann holder sitt nyfødte barn i armene? Historien om oss handler om idealisme og desperat handlekraft, om humanisme og eksistensgrunnlag.

 

Utgivelser

Skogen er grønn (2005)
Til øya (2006)
Mount Tupelo (2009)
Affektlære (2010)
Oss (2011)
Historien om oss (2013)

 

Agnar Lirhus på Audiatur bokhandel >>

 _____________________

 

«Debutroman preget av språklig motstand og fabulerende evne … en livshistorie som griper – gjennom de språklige klør og grep i teksten … Bokens styrke ligger i selve språket – men også i en fandenivoldsk fabulerende evne» – Dagbladet, om Skogen er grønn (2005)

«Det er ingen tvil om at han befinner seg i den øvre halvdelen av divisjonen for unge norske forfattere» – Trond Haugen, Dagsavisen, om Til øya (2006)

«Han skriver tight og dynamisk, med setninger som vet akkurat hvor de skal … Mange av scenene gnistrer» – Trygve Riiser Gundersen, Dagbladet, om Mount Tupelo (2009)

«Affektlære vil dirre i leserens sinn etter endt lesning» Terje Stemland, Aftenposten, om Affektlære (2010)

«Ambisiøs generasjonsroman … Språket til Lirhus bobler av entusiasme når han beskriver det unge paret … Dialogen er […] noe av det mest troverdige jeg har lest; fra en amper krangel mellom Martin og redaktøren hans i Aftenposten, til intime øyeblikk mellom elskere. Jeg tok meg ofte i å ønske at jeg satt rundt bordet med romanfigurene til Lirhus, for det er i samtalene, i kommunikasjonen, at håpet ligger.» Thea Urdal, Dagsavisen, om Historien om oss (2013)